zelf_bloedonderzoek_aanvragen

TT4 schildklier totaal T4

TT4 schildklier totaal T4
25.00
InStock
Aantal
T4 ofwel TT4 totaal T4, genoemd is schildklierhormoon.  Dit hormoon zorgt ervoor dat allerlei processen in het lichaam snel genoeg verlopen. Een te lage waarde duidt op een te traag werkende schildklier.
T4 is een hormoon dat ook wel thyroxine wordt genoemd. Het wordt geproduceerd door de schildklier en helpt de stofwisseling en groei. Het T4 wordt vaak getest als onderdeel van de schildklierfunctie. Het hormoon T4 is een soort voorloper. T3 is het actieve hormoon. Naar behoefte van het lichaam, weefsels en cellen wordt T4 omgezet in T3. Dat gebeurt onder andere in de lever, de spieren en de hersenen.

Bij Totaal T4 wordt de totale hoeveelheid thyroxine in het bloed gemeten, inclusief het gedeelte dat gebonden is aan transporteiwitten. De eiwitten die helpen om thyroxine door het bloed te vervoeren zijn:
  • Thyroxine bindend globuline
  • Albumine
  • Transthyretine
Vrij T4  is het gedeelte van thyroxine in het bloed dat niet gebonden is aan een ander eiwit. Dit is het deel van het hormoon dat effectief is en verschillende cellen in het lichaam kan beïnvloeden.
Artsen kunnen met de T4 bepaling de schildklier onderzoeken. Het wordt aangevraagd bij symptomen die kunnen wijzen op een schildklier aandoening. Bij een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) zijn de klachten bijvoorbeeld vaak gewichtsverlies, een snelle hartslag en een gejaagd gevoel.
Een traag werkende schildklier wordt een hypothyreoïdie genoemd, klachten die hierbij passen zijn gewichtstoename en vermoeidheid.

Een te hoog T4 duidt op een te snel werkende schildklier.  TT4 = totaal T4, eiwitgebonden en ongebonden 
In  het algemeen de FT4 (vrij T4) geprikt . T4 is vaak alleen op specifieke aanvraag. 

Met de introductie van FT4 heeft de bepaling van TT4 en T3 geen meerwaarde meer in de primaire diagnostiek van schildklierstoornissen. Als echter de uitslagen van de TSH- en FT4-bepaling niet overeenkomen met de klachten van de patiënt, kan bepaling van TT4 en T3 wel aanvullende informatie geven.

Bij verdringing van T4 van de bindende eiwitten in plasma, wordt een verhoogde FT4-concentratie gemeten zonder dat sprake is van hyperthyreoïdie. Bepaling van TT4 heeft dan directe meerwaarde voor de diagnostiek.  

Totaal T4 maakt ook onderdeel uit van deze test: https://bloedwaardentest.nl/schildklier-tsh-totaal-t4-en-totaal-t3/
zie hieronder bij andere klanten kochten ook voor een totaalbeeld van uw schildklierfunctie.
Terug naar overzicht

Andere klanten kochten ook

Reverse T3 (rT3)€ 79.00


Schrijf een reactie